Παλαιότερα το food styling ήταν κάτι που απασχολούσε μόνο τους chefs πολυτελών εστιατορίων. Πλέον όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμαστε το φαγητό μας πέρα από νόστιμο να είναι και όμορφο, και όχι αδίκως. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσουμε συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό bowl πρωινού.
- Βρώμη, Granola και άλλα δημητριακά
Σπάνια τα δημητριακά πρωινού συσκευάζονται στην ανεπεξέργαστη μορφή τους. Οι βιομηχανίες τροφίμων συνήθως χρησιμοποιούν διάφορα γλυκαντικά αλλά και προσθέτουν άλλα συστατικά όπως φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ώστε να τα κάνουν πιο ευχάριστα στον καταναλωτή. Θα σας πω το εξής: 100 γραμμάρια νιφάδες βρώμης αποδίδουν 372 θερμίδες και περιέχουν μόνο 0,7 γραμμάρια απλών σακχάρων. Την ίδια στιγμή, οι διάσημες τραγανές μπουκιές βρώμης (κλασσικές χωρίς σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς) αποδώσουν 481 θερμίδες και 19 (!) γραμμάρια απλών σακχάρων ανά 100 γραμμάρια προϊόντων. Για ακόμη μια φορά λοιπόν το πιο ανεπεξέργαστο προϊόν είναι και το προτιμότερο.
2. Αποξηραμένα φρούτα (cranberries, blueberries, redberries)
Όταν ένα προϊόν αποξηραίνεται χάνει υγρασία ενώ διατηρεί τα υπόλοιπα συστατικά του. Έτσι σε μικρότερο όγκο έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά αλλά και τις ίδιες θερμίδες και σάκχαρα. Λόγω της συμπυκνωμένης φύσης τους λοιπόν, θα μπορούσαμε να φάμε πολλές περισσότερες σταφίδες απ’ ότι σταφύλι, σωστά; Άρα χωρίς να το καταλάβουμε θα καταναλώναμε και περισσότερα σάκχαρα. Προτιμάμε λοιπόν να κόψουμε ένα ολόκληρο φρούτο εποχής και αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποια αποξηραμένα φρούτα. προσέχουμε την ποσότητα αυτών, και υπολογίζουμε κάθε τεμάχιο ως ισάξιο ενώ νωπού φρούτου. Ακόμη και αν αναφέρεται πως δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη θα πρέπει να ελέγχουμε αν έχει προστεθεί χυμός φρούτο που είναι και αυτό, επί της ουσίας, ζάχαρη.
3. “Βούτυρα” ξηρών καρπών (αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο κλπ)
Είναι πράγματι μία πολύ καλή επιλογή για το πρωινό χάρη στην ενέργεια, τα καλά λιπαρά και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν. Ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να προσέξουμε: αν στην ετικέτα αναφέρει ότι έχει προστεθεί ζάχαρη κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό και φυσικά την ποσότητα που τελικά θα καταναλώσουμε. 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο αποδίδει 90 περίπου θερμίδες και είναι μία καλή ποσότητα.
4. Πουρές φρούτων
Είναι εντυπωσιακοί και συχνά δίνουν χρώμα στο πιάτο. Επιλέγουμε πάντοτε 100% φυσικό πουρέ φρούτων και όχι έτοιμες λύσεις που είναι πολύ πιθανό να έχουν σιρόπι ή πρόσθετη ζάχαρη. Πολτοποιούμε ώριμα φρούτα εποχής, όχι σκέτα, αλλά μαζί με λίγο γιαούρτι ή γάλα ώστε να ενισχύσουμε με πρωτεΐνη το γεύμα μας.
5. Σπόροι- superfoods
Είναι μικροσκοπικοί και δίνουν την αίσθηση πως δεν έχουν θερμίδες παρά μόνο ωφέλιμες ιδιότητες και αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Θαυματουργά σποράκια όπως ο λιναρόσπορος και τα chia τα πρέπει και αυτά να καταναλώνονται με μέτρο αλλά είναι μία πολύ καλή προσθήκη για το πρωινό. Ενδεικτικά θα πω ότι 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος περιέχει 110 θερμίδες και ίδια ποσότητα chia seeds αποδίδουν 140 θερμίδες. Το περιμένατε;
Συνολικά θα πω λοιπόν, πως επιλέγουμε πηγή δημητριακών στην πιο φυσική τους μορφή (νιφάδες βρώμη ή και ποπ φαγόπυρο ή κινόας που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή σε κάποια super markets). Προσθέτετε εποχιακά φρούτα ολόκληρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και βούτυρα ξηρών καρπών με μέτρο και τέλος, μην αμελείτε την πρωτεΐνη (πχ γιαούρτι, γάλα).