Νομίζω πως από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πως η παραμονή στο σπίτι θα επιφέρει πολλές αλλαγές.
Το ωράριο μας άλλαξε, δοκιμάσαμε νέες δραστηριότητες, σταδιακά όλο αυτό έφερε άγχος και ανασφάλεια για το τι θα ακολουθήσει και πιθανόν ο χρόνος στο σπίτι να μην ήταν τόσο ξεκούραστος και αναζωογονητικός όσο θα περιμέναμε. Ταυτόχρονα η πλήξη, η αεργία αλλά και η ανακάλυψη για πολλούς πως η μαγειρικής μπορεί να γίνει χόμπι με «ψυχοθεραπευτικές» ιδιότητες, παρατηρώ πως οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα στο φαγητό.
Παρακάτω θα βρείτε ένα σύντομο οδηγό για το πως διαχειριζόμαστε την κατάσταση.
Μικροί στόχοι κάθε μέρα ώστε να επανέλθουμε ή να διορθώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν για παράδειγμα ξεκινήσετε μια μέρα με στόχο να αλλάξετε ραγδαία τη διατροφή σας θα δράσει κάτι που ονομάζουμε ομοιόσταση, τι θα πει αυτό; Αν για ένα μήνα προσλαμβάνετε 2500 θερμίδες ημερησίως και μία μέρα μειώσετε την τροφή σε ποσότητα που ισοδυναμεί με 1700 θερμίδες ο οργανισμός θα προσπαθήσει να αναπληρώσει την χαμένη ενέργεια και έτσι το πιθανότερο είναι ενώ έχετε περάσει όλη τη ημέρα με σαλάτες και νερόβραστα κρέατα, το βράδυ να τρώτε ασταμάτητα σνακς. Γι’ αυτόν το λόγο, η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να γίνει μεθοδικά και, ιδανικά, συνοδευόμενη από φυσική δραστηριότητα (ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα αρκούν) ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή δαπάνη προκαλώντας μεγαλύτερο ενεργειακό έλλειμα.
Πρώτος στόχος: δεν ξεχνάμε το νερό.
Φροντίστε να έχετε σε ορατό σημείο κοντά σας ένα μπουκάλι ή ποτήρι με νερό ως υπενθύμιση. Ακούστε το σώμα σας καθώς κάθε οργανισμός χρειάζεται διαφορετική ποσότητα υγρών την ημέρα ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και την ενυδάτωση του. Μην κάνετε υπερβολές γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Δεύτερος στόχος: αυξήστε τα λαχανικά.
Οι φυτικές ίνες και το νερό κάνουν τα λαχανικά τρόφιμα με μεγάλο όγκο και ελάχιστες θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα γεύματά σας με μίζερες σαλάτες. Αναζητήστε συνταγές με τρόπους να μαγειρέψετε τα λαχανικά νοστιμίζοντας τα. Πάρτε μερικές ιδέες εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Τρίτος στόχος: προτιμήστε άλιπη πρωτεΐνη
Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και ζητήστε άλιπα κομμάτια από το χασάπη. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών. Μαγειρέψτε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και σταδιακά αυξήστε την συχνότητα.
Τέταρτος στόχος: έμφαση στα καλά έναντι των κορεσμένων λιπαρών.
Η γνωστή και πλέον κλισέ αλλά πάντοτε χρήσιμη οδηγία: το ελαιόλαδο να είναι το κύριο μαγειρικό λίπος. Αφήστε στην άκρη τα βούτυρα (προσέξτε για κρυφές πηγές τους όπως ζύμες για πίτες- η ζύμη κουρού και η σφολιάτα είναι κάποια παραδείγματα), κρέμα γάλακτος και τα λιπαρά τυριά (μανούρι, ανθότυρο Κρήτης, σκληρά κίτρινα τυριά) αλλά και συνταγές που τα περιλαμβάνουν.
Πέμπτος στόχος: αναζητήστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες
Μαγειρέψτε όσπρια (μπορείτε να βρείτε πολλές και δημιουργικές συνταγές στο διαδίκτυο). Την επόμενη φορά επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και αν σας ξενίζει η γεύση του (ναι, δεν είναι τόσο γλυκό όσο το λευκό) δοκιμάστε διάφορα είδη ώσπου να βρείτε αυτό που σας αρέσει.
Έκτος, τελευταίος και βασικότερος στόχος: αγαπήστε το σώμα σας και φροντίστε ώστε να το εφοδιάζεται με ωφέλιμες τροφές.
Κάθε προσπάθεια για την υιοθέτηση υγιούς διατροφής δεν πρέπει να έχει μοναδικό στόχο την παραλία. Το φαγητό είναι καύσιμο αλλά και απόλαυση. Προσέξτε την ποιότητα των τροφίμων όπως προσέχετε την ποιότητα της βενζίνης για το αμάξι σας. Αν για καιρό επιλέγετε καύσιμο κακής ποιότητας στο επόμενο σέρβις θα σας κοστίσει..