Διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα
Το περιβάλλον μας βομβαρδίζεται από μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων. Μάλιστα οι άνθρωποι διαφέρουν στο κατά πόσο παρατηρούν τέτοια ερεθίσματα. Όσο περισσότερο τα παρατηρούν τόσο πιο ευάλωτοι είναι στο να υποκύψουν σε απρογραμμάτιστα γεύματα και σνακς, ανεξαρτήτως πείνας.
Palatability (= το πόσο εύκολα και ευχάριστα καταναλώνεται ένα τρόφιμο)
Πόση προσπάθεια απαιτείται για να μασήσετε και να καταπιείτε μία μπουκιά σαλάτα λάχανο και πόση για μία μπάλα παγωτό ή μισή σοκολάτα; Κάποια τρόφιμα έχουν το χαρακτηριστικό πέρα από νόστιμα να είναι όπως λέει πολύς κόσμος και «εθιστικά». Είναι τόσο εύκολη και ευχάριστη η κατανάλωσή τους που μας παρασύρουν να καταναλώσουμε ασυνείδητα μεγάλες ποσότητες από αυτά.
Μέγεθος των πιάτων και εξατομίκευση μερίδας
Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χωρίς να το καταλάβετε την ενεργειακή σας πρόσληψη είναι να σερβίρετε σε μικρότερο πιάτο. Μοιραία η ποσότητα του φαγητού που θα χωρέσει σε αυτό θα είναι μικρότερη. Επίσης, συχνά υπολογίζοντας την μερίδα με το μάτι ή αφήνοντας κάποιον άλλον να μας σερβίρει, όπως σε ένα εστιατόριο, καταναλώνουμε ποσότητες που δεν μας αντιστοιχούν.
Αριθμό τεμαχίων ανά συσκευασία (Unit bias)
Μπορεί ένα πακέτο συσκευασμένης μπάρας δημητριακών να περιέχει δύο τεμάχια όμως το μέγεθος μερίδας να είναι το ένα από αυτά.
Υπερεκτίμηση ποσότητας κατά το μαγείρεμα
Αν το γεύμα προετοιμάζεται για δύο άτομα, καλό θα ήταν να υπολογίσουμε και να μαγειρέψουμε αυστηρά την ποσότητα που αντιστοιχεί στον καθένα. Για παράδειγμα, ένα πακέτο μακαρόνια αναγράφει ότι προορίζεται για τέσσερα άτομα. Άρα για δύο άτομα βράζουμε το μισό ώστε εύκολα να υπολογίσουμε την μερίδα που αντιστοιχεί στον καθένα. Διαφορετικά, η διαθεσιμότητα τους σε περίσσεια εύκολα θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.
Μέγεθος συσκευασιών και προσφορές
Οι συσκευασίες jumbo προτιμώνται και όχι αδίκως λόγω της καλής σχέσης μεταξύ ποσότητας και τιμής. Αυτό όμως δεν ισχύει και για την ποιότητα. Τέτοιες συσκευασίες βρίσκουμε συνήθως σε τρόφιμα που είναι ενεργειακά πυκνά αλλά θρεπτικά πτωχά. Για παράδειγμα αν η σακούλα με τα πατατάκια έχει 30% περισσότερο προϊόν από την στιγμή που θα την ανοίξουμε θα καταναλώσουμε και 30% παραπάνω προϊόν.
Ασυνείδητη κατανάλωση φαγητού
Συμβαίνει όταν αποσπάται η προσοχή μας κατά την διάρκεια των γευμάτων. Σίγουρα θα έχετε ακούσει την συμβουλή να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Και αυτό διότι αυξάνεται η ενεργειακή κατανάλωση καθώς ο εγκέφαλος, είναι απασχολημένος δεν λαμβάνει έγκαιρα το σήμα του κορεσμού.
Φαγητό εκτός σπιτιού
Πολύς κόσμος υποστηρίζει πως αυτό είναι το πιο προκλητικό κομμάτι στην προσπάθεια για υγιεινότερη διατροφή ή απώλεια βάρους. Συνοπτικά, το μέγεθος μερίδας στα εστιατόρια τείνει να είναι υπερεκτιμημένο για να ανταποκρίνεται σε όλους. Ο κανόνα του 1,5 πιάτου ανά άτομο είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος υπολογισμού του αριθμού των πιάτων που είναι καλό να παραγγείλετε. Αν για παράδειγμα είστε 2 άτομα, να παραγγείλετε έως 3 πιάτα, εκ των οποίων το ένα ιδανικά να είναι η σαλάτα σας.