Στην ερώτηση αν το Χ τρόφιμο είναι υγιεινό, το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι σε σχέση με τι; Για παράδειγμα, σε μία καντίνα, τα κράκερς είναι ίσως η πιο απλή και ανώδυνη επιλογή για την υγεία καθώς οι υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές είναι συνήθως σνακς με υπερβάλλουσα ζάχαρη ή πολλά λιπαρά αγνώστου ποιότητας. Από την άλλη πλευρά όμως, η επιλογή αυτή είναι πτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
Κάθε φορά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο, μοιραία αποκλείουμε ένα άλλο και η διαδικασία πάντοτε έχει ένα κόστος. Το κόστος μπορεί να αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε τρώγοντας κάτι πιο υγιεινό, αλλά και στο κόστος των ανθυγιεινών επιλογών στην υγεία μας. Το άμεσο βίωμα μιας αρνητικής εμπειρίας μειώνει τις πιθανότητες να επαναλάβουμε την πράξη που την προκάλεσε. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό όπως πονοκέφαλο, εμετό, αδυναμία. Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κακής διατροφής γίνονται αντιληπτές μακροπρόθεσμα και έτσι δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τα αποτελέσματα κακών, ποιοτικά πτωχών διατροφικών επιλογών, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αλλαγή τους.
Με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν κάποια συστατικά τροφίμων που αναγνωρισμένα πρέπει να αποφεύγονται. Τα πρόσθετα σάκχαρα, το αλάτι, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά πρέπει όλα να περιορίζονται σημαντικά. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατη η κατανάλωση ενός μεμονωμένου συστατικού από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D των γαλακτοκομικών προσλαμβάνονται αναπόφευκτα μαζί με το σάκχαρο λακτόζη και κάποιο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν.
Γι’ αυτό λοιπόν, όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε τι θα επιλέξουμε υπάρχει ένας εύκολος κανόνας που εφαρμόζεται: ο κανόνας των χρωμάτων του φαναριού. Το πράσινο για ελεύθερη κατανάλωση των τροφίμων που είναι ανεπεξέργαστα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι καρποί, μυρωδικά, κρέατα, αβγά, γάλα. Το πορτοκαλί για τα ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το συσκευασμένο ψωμί, το τυρί, ορισμένα γιαούρτια, κονσέρβες, όπως το καλαμπόκι και ο τόνος. Το κόκκινο είναι για τα προϊόντα που έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία, και καλό θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά είναι τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά και άλλα προϊόντα κρέατος όπως οι κοτομπουκιές, δημητριακά πρωινού με προστιθέμενο χρώμα και ζάχαρη, διάφορα συσκευασμένα γλυκίσματα, τσιπς και γαριδάκια, έτοιμες σάλτσες.
Οι διατροφικές επιλογές δεν είναι κάτι ανώδυνο. Κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά σε ένα διατροφικό δίλημμα, να επιλέγεται εκείνο το προϊόν το οποίο έχει τη μικρότερη λίστα συστατικών, στην οποία θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα περισσότερα από αυτά, τα αναγραφόμενα, συστατικά.